Hoe maak je een sitemap?

Hoe maak je een sitemap?

Bij het werken aan je SEO heb je vast de term sitemaps gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En hoe gebruik je ze?

Inhoudsopgave

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een soort inhoudsopgave in XML formaat van jouw website, gemaakt voor zoekmachines. Meestal is de sitemap te vinden op jouwdomein.nl/sitemap.xml of wp-sitemap.xml voor WordPress sites. Alle pagina’s van jouw website staan in de sitemap, zo weet de zoekmachine ook waar hij op jouw website kan zoeken. De sitemap bevat ook info over de prioriteit van alle pagina’s en wanneer een pagina voor het laatst is aangepast.

Screenshot van een sitemap

Automatisch een sitemap genereren

Om zelf dat XML bestand bij te houden is gekkenwerk, al helemaal als je veel met dynamische content werkt, zoals een webshop of blog. Gelukkig gebeurt dit bij de meeste website platformen automatisch. In dit voorbeeld gaan we verder met WordPress, omdat wij al onze websites op dit platform bouwen. Je kunt de algemene sitemap van jouw website vinden op jouwdomein.nl/wp-sitemap.xml. Hier staat een overzicht van alle post types die jouw site gebruikt. Zo vind je op wp-sitemap-posts-page-1.xml een lijst met alle statische pagina’s. Op wp-sitemap-posts-post-1.xml vind je de lijst met blog posts. Als je aangepaste post-types gebruikt, zoals productenpagina’s op een webshop staan die hier ook tussen.

Je sitemap aanmelden bij Google

Zoals eerder benoemd is de sitemap bedoeld om jouw site beter vindbaar te maken voor Google. Maar dan moet Google natuurlijk wel weten waar jouw sitemaps staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *